Social Icons

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Οι κύριες διεργασίες του υπολογιστή...

Οι κύριες διεργασίες του υπολογιστήΌλοι οι υπολογιστές, από τους προσωπικούς μέχρι και τα πιο μεγάλα mainframes, κάνουν περίπου την ίδια λειτουργία πάνω στην πληροφορία. Αυτό που αλλάζει κάθε φορά, είναι ο τρόπος διαχείρισης της πληροφορίας, πόση πληροφορία μετακινείται και πόσο γρήγορα και αποδοτικά μπορεί να γίνει αυτό. Παρακάτω θα δούμε τις κύριες εργασίες που κάνει ο υπολογιστής.
Στην κορυφή της σελίδας

Επεξεργασία πληροφορίας (υπολογισμός)Όταν μιλάμε για υπολογιστές και τι αυτοί είναι, πάντα σκεφτόμαστε ότι αυτό το "κουτί" κάνει υπολογισμούς. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πιο σημαντική λειτουργία του. Υπολογισμός, είναι επίσης μια άλλη λέξη για τη "μετατροπή πληροφορίας", που σημαίνει αλλαγή της πληροφορίας από τη μία μορφή στην άλλη. Ο υπολογιστής ξοδεύει ένα ελάχιστο ποσοστό από το χρόνο του κάνοντας ακριβώς αυτό: εκτέλεση μαθηματικών υπολογισμών (αλλάζοντας αριθμούς σε άλλους αριθμούς), και μεταφράζοντας πληροφορία από τη μία μορφή στην άλλη (για παράδειγμα όταν ένα παιχνίδι καθορίζει τι θα δείξει στην οθόνη για να δούμε εμείς). Μία ειδική μορφή πληροφορίας που επεξεργάζεται ο υπολογιστής, είναι οι εντολές τους. Αυτές είναι εντολές τις οποίες οι προγραμματιστές δίνουν στον υπολογιστή, για να του πουν τι να κάνει. Κάθε φορά που κάνουμε οτιδήποτε με τον υπολογιστή, στην πραγματικότητα "μιλάμε" σε ένα πρόγραμμα το οποίο "μιλάει" στον υπολογιστή. Η γλώσσα, την οποία "κατανοεί" ο υπολογιστής και που ονομάζεται γλώσσα μηχανής (machine language), είναι πολύ πολύπλοκη και δύσκολο να κατανοηθεί, κάτι που εξηγεί γιατί είναι κρυφή από τους κοινούς χρήστες. Το κύριο μέρος ενός υπολογιστή, το οποίο και επεξεργάζεται την πληροφορία, είναι ο επεξεργαστής.

Επικοινωνία ανθρώπου υπολογιστή
Στην κορυφή της σελίδας

Αποθήκευση πληροφορίαςΟ υπολογιστής αποθηκεύει διαφορετικούς τύπου πληροφορίας με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το τί είναι αυτή η πληροφορία, πόσο αποθηκευτικό χώρο απαιτεί και πόσο γρήγορα πρέπει να προσπελαύνεται. Αυτή η πληροφορία αποθηκεύεται στη δική της "βραχυχρόνια" και "μακροχρόνια" μνήμη. Η κύρια μνήμη RAM κρατά την πληροφορία την οποία εμείς ή ο υπολογιστής δουλεύουμε αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η "βραχυχρόνια" μνήμη, και σχεδιάζεται να είναι ικανή να δίνει πληροφορία στον επεξεργαστή σε πολύ υψηλή ταχύτητα έτσι ώστε αυτός να μην καθυστερείται περιμένοντας τις απαραίτητες πληροφορίες από τη μνήμη. Ωστόσο, αυτό το είδος μνήμης χάνει τα δεδομένα που κρατά όταν ο υπολογιστή τεθεί εκτός λειτουργίας. Αυτό είναι που μας κάνει πάντα να πρέπει να σώσουμε ένα αρχείο το οποίο επεξεργαζόμαστε, πρίν να κλείσουμε τον υπολογιστή.
Η μακροχρόνια αποθήκευση παρέχεται από το σκληρό δίσκο, τον εύκαμπτο δίσκο και άλλες συσκευές, όπου αποθηκεύεται η πληροφορία μόνιμα σε μορφή αρχείων, έτοιμη για επανάκτηση όταν ο χρήστη τη χρειάζεται. Όταν για παράδειγμα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Excel, ο υπολογιστής φορτώνει τις εντολές οι οποίες βρίσκονται στο σκληρό δίσκο και οι οποίες λένε στον υπολογιστή πώς να το τρέχει. Για την αποθήκευση αυτή, ο σκληρός δίσκος είναι η μακροχρόνια μνήμη αφού δεν χάνει τα δεδομένα όταν ο υπολογιστής δεν λειτουργεί.

Αποθήκευση πληροφορίας
Στην κορυφή της σελίδας

Μεταφορά πληροφορίας και επικοινωνίαΟ υπολογιστής επίσης ελέγχει τη μετακίνηση της πληροφορίας από το ένα μέρος στο άλλο. Διαβάζει την πληροφορία που πληκτρολογούμε στοπληκτρολόγιο, την μεταφέρει στην κύρια μνήμη και τέλος την εμφανίζει στην οθόνη και την αποθηκεύει σε ένα αρχείο. Αυτή η μεταφορά ονομάζεται Είσοδος/Έξοδος (Input/Output - I/O) και αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο υπολογιστής μιλάει σε εμάς αλλά και τις υπόλοιπες συσκευές που είναι συνδεδεμένες μαζί του. Η μεταφορά πληροφορίας μεταξύ υπολογιστών είναι επίσης μία σημαντική λειτουργία των σύγχρονων υπολογιστών. Ο υπολογιστής χρησιμοποιεί συσκευές δικτύωσης, καλώδια και modems, για να επιτρέπει την επικοινωνία με άλλες μηχανές.
Στην κορυφή της σελίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου